Güncel Başlıklar :

Cigerxwin Kimdir

Unknown 1 Aralık 2014 Pazartesi 02:48


Cigerxwin Hayatı
 Cigerxwin, 1903 yılında Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Hesar köyünde dünyaya geldi. Doğduğu günden öldüğü güne dek, dünya barışını savunan Cigerxwin, Kürt halkının ölümsüzleşen özgürlük şairi oldu.
09 Ağustos 2012 Perşembe 10:55

 Cigerxwin, 1903 yılında Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Hesar köyünde dünyaya geldi. Doğduğu günden öldüğü güne dek, dünya barışını savunan Cigerxwin, Kürt halkının ölümsüzleşen özgürlük şairi oldu.

Küçük yaşta anasız ve babasız kalan şair, çareyi evli olan kız kardeşinin yanına sığınmakta bulur. Ancak ablası ve eşi de kendisi gibi oldukça yoksul ve fakir bir ailedendir.

Cigerxwin bu nedenle çok zor günler geçirir.Yaşadığı çocukluk dönemi kendisini ve ağabey ilişkileri ile halk ilişkilerini çok iyi tanır. Ve yaşanan zorbalıklara tanıklık eder. Birinci Dünya Savaşı sırasında büyük bir göç dalgası da başlamıştı. Yokluk, ölüm ve sefalet ise doruğa ulaşmıştı.

O yıllarda henüz 11 yaşında olan Cigerxwin de yaşanan bu göçlerden nasibini alır ve Suriye sınırları içinde yer alan Kamışlı’nın Amid köyüne yerleşir. 
Yurtsever, cesur ve iyimserliği ile yöre halkının sempatisini toplayan şairin, gençlik dönemlerine rastlayan Şeyh Sait ayaklanması bastırılmış, buna öncülük edenler ise idam edilmişlerdi. Bastırılan ve yenilgiye uğratılan bu kanlı ayaklanma Cigerxwin’i de etkilemiş ve bağrında derin yaralar açılmıştı.

Şair 1924 yılında şiirlerini yazmaya başlamıştır. Kendini bunu bir yazısında şöyle ifade etmektedir. “Ben 1924 yılından itibaren şiirler yazmaya başladım. Bu yıl benim yurtseverliğe daha sıkı sarıldığım yıl oldu.” 

5 Ekim 1927 yılında Ağrı ayaklanmasını örgütleyen Hoybun örgütüne üye olur. Daha sonra 15 Mayıs 1932’den 15 Ağustos 1943’e kadar 57 sayısı yayımlanan “Hawar” dergisinin başından sonuna kadar çıkmasında katkısı olur, şiirler yazar. Daha sonraları Suriye Komünist Partisi’ne üye olan Ozan, bu partinin de Baas şovenizmi nedeniyle fazla çalışamaz ve Suriye Kürdistan’ı İlerici Demokrat Partisi’ni kurar.

Halkının kutuluş mücadelesine hiç sırt çevirmeyen Cigerxwin’in bu tutumu pek çok genç şairi de etkiledi. Onun, “Benim yurtseverliğe sıkı sıkı sarıldığım yıl” dediği Şeyh Sait İsyanı’nın yaşandığı yıllar Osman Sebri ve Qadrican’ın da yaşamını derinden etkileyen yıllar oldu
Sosyal Medya :

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Kürt Yazarlar